Ova biljka poznata je kao snažan antiseptik, a koristi se i u lečenju upale pluća, zglobova i nerava
Crna slačica poreklom je iz Južne Amerike odakle su je u Evropu u 15. veku preneli španski osvajači. Francuzi je koriste stotinama godina, dok je u Indiji jedan od najpopularnijih i najviše korišćenih začina.
Spada u medonosne biljke jer ima obilje nektara i polena, a poznata je po svojoj lekovitosti, niskoj kaloričnosti i visokoj hranljivoj vrednosti. Najviše se koristi seme, ali široku primenu ima i ulje slačice.
Blagotvorno ulje
Destilacijom se iz semena slačice dobija ulje koje je vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija i parazita, ali ako se nestručno koristi, može da izazove teško trovanje, pa čak i smrt. Bezbojno je ili žućkasto, ljutog i prodornog mirisa, izaziva suzenje, jako iritira sluzokožu, a ukoliko se duže vremena drži na koži, može izazvati pojavu plikova, pa čak i rana. Oblozi od slačice pospešuju cirkulaciju, što naročito pomaže u slučaju akutne upale zglobova i nerava, te išijasa.
Za razliku od drugih prirodnih ekstrakata, ulje slačice prodire dublje u kožu pa se zato obloge od ove biljke koriste u lečenju zapaljenja pluća i porebrice, jakog bronhitisa i velikog kašlja. Slačica otvara apetit i podstiče lučenje pljuvačke, dobar je laksativ i stimuliše cirkulaciju i rad organa za varenje.
Riznica vitamina i minerala
Ova biljka bogata je selenom, omega-3 masnim kiselinama, fosforom, magnezijumom, manganom, dijetalnim vlaknima, gvožđem, kalcijumom, proteinima, cinkom i nijacinom. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, C i E, aminokiselina i dijetalnih vlakana, slačica je snažan antioksidans koji jača imunitet. Utvrđeno je da Isothiocyanates – jedinjenje koje sadrži slačica, može da zaustavi rast ćelija raka. Ova biljka poznata je i po snažnom antibakterijskom dejstvu, jer efikasno uništava štetne mikroorganizme u hrani, zbog čega se često koristi kao sredstvo za konzervisanje namirnica.
Recepti
Čajevi protiv upale bubrega i disajnih organa * U 2 dl ključale vode dodati kašičicu mlevene slačice i ostaviti da odstoji 5 minuta. * Pomešati 60 g stucanog semena slačice, 60 g nastruganog korena rena i 30 g limunove kore. Mešavinu popariti sa 2 litra ključale vode, dobro poklopiti i ostaviti da odstoji 20 sati. Piti 3 puta dnevno po šolju čaja.
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…