Koren, stabljika, list i plod ove biljke imaju široku primenu u fitoterapiji, naročito u slučaju neredovne stolice, gastritisa i oboljenja jetre
Poboljšava varenje i stimuliše apetit
Čaj od listova ove biljke koristi se kao tonik za jačanje organizma, a pošto zbog bogatog sadržaja tanina ima gorak ukus, savetuje se mešanje sa svežim sokom od plodova.
Ovaj napitak stimuliše apetit, povoljno deluje na varenje, ima blagotvoran uticaj na jetru, naročito u slučaju žutice (preporučuje se uzimanje tri šolje dnevno), dok u kombinaciji sa drugim biljkama ublažava tegobe koje su posledica artritisa i reume.
Jagode cvetaju u maju i ubrzo potom pojavljuju se i plodovi, ali koren i listovi sakupljaju se sve do kraja jeseni i koriste se sveži ili suvi. Ukoliko se čaj od listova uzima protiv stomačnih problema, dobro bi bilo da se sakupljaju pre sazrevanja ploda, jer ima bolje dejstvo…
Čaj od listova
Kašiku suvih listova jagoda preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Procediti i piti nezaslađen čaj u manjim gutljajima. Po želji, pomešati sa voćnim sokom…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…
Izvor: Life Content