Borovnica je bogat izvor antioksidanata, usporava proces starenja, spečava razvoj malignih ćelija, blagotvorno deluje u slučaju dijabetesa i jača krvnu sliku
Borovnica je grmolika biljka koja cveta od maja do juna, a ukusni, lekoviti plodovi sazrevaju od jula do septembra. Modrocrna, okrugla sočna bobica prijatnog je kiselkasto-slatkog, pomalo oporog ukusa i koristi se sveža i suva, ali i kao sok, sirup i vino.
Od borovnice se pripremaju čajevi za lečenje anemije, čira, proliva i šećerne bolesti, a odlična je i kao sredstvo za jačanje apetita.
Brojna ispitivanja dokazala su zadivljujuća svojstva ovog voća: utvrđeno je da je borovnica najbogatiji izvor antioksidanata među 40 različitih vrsta voća i povrća. Za tu “titulu” umnogome su zaslužni antocijani koji joj daju karakterističnu boju. Zahvaljujući tome, ovaj plod usporava proces starenja, zaustavlja razvoj karcinoma, poboljšava vid, stimuliše cirkulaciju i pomaže u kontroli dijabetesa.
Lek za dijabetičare
U litru vode skuvati 60 g osušenog lišća borovnice. Procediti i piti tri ili više šolja dnevno.
Tinktura protiv dizenterije
Odlična tinktura za lečenje dizenterije dobija se tako što se 250 g osušenih borovnica stavi u litarsku flašu, prelije rakijom prepečenicom, ostavi da odstoji šest meseci a potom procedi i filtrira. Tinktura se uzima triput dnevno sa šoljom mlake, prokuvane vode ili podjednakom količinom domaćeg crnog vina…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU…