Maslačak može da se jede, udiše i “pije” da bi se ojačali telo i duh. Amajlija sa tri, pet ili sedam pupoljaka, napunjena sunčevom svetlošću, otvara duhovne moći
Retke su biljke koje niču već tokom februara i opstaju sve do poslednjih dana decembra. Jedna od njih je i samonikli maslačak, koji raste gotovo na celoj zemaljskoj kugli. Ljudi smatraju da je ta biljka čudotvorna, a zbog njene sposobnosti da regeneriše, veruju i da čitave godine skuplja i emituje kosmičku energiju.
Oštri intuiciju
U drevnoj Grčkoj, a kasnije i u Rimu, maslačku su pripisivali moć povećanja intuicije. Tako je ova biljka sa prelepim žutim cvetom i stabljikom punom mleka, zauzela prvo mesto na listi onih koje se koriste u “beloj” magiji. Maslačak pospešuje razvoj unutrašnjih moći i duhovnih čula. U spisima okultista zabeleženo je da napici od maslačka mogu da otvore “šesto” čulo, a isti učinak imaju i amajlije napravljene od njegovih latica, soka iz njegovih listića, ali i iz dima koji isparava iz spaljenog korena ove biljke. Upravo zbog toga se za rituale, kao i za lekove i meleme, beru svi delovi maslačka, u bilo koje doba godine i dana. Biljka je uvek puna sunčeve energije, a za lek se koriste koren, list i cvet.
Sunčana amajlija
Tri, pet ili sedam sasušenih, neotvorenih cvetića vezati žutim koncem i upakovati u plastičnu kutijicu ili jači celofan. Amajlija se drži tri dana pored prozora od svitanja do zalaska sunca, da bi se dodatno napunila dobrom energijom. Treba je svuda nositi sa sobom ili je staviti na stočić pored ostalih magijskih relikvija, kada se rade rituali za povećanje koncentracije, otvaranje čakri ili duhovni napredak.
Prirodna medicina
Poboljšava varenje: nadzemni deo maslačka sadrži dve gorke supstance: taraksacin i tarasacerin, kojih ima najviše u mlečnom soku stabljike. U listu ima još i inozita, sluzi, šećera i smole. Zbog svega toga, maslačak se koristi kao gorka droga za povećanje apetita, izvrstan je za smirenje i regeneraciju organa za varenje, ali i kao diuretik. Samim tim, snižava i krvni pritisak.
Čisti i jača krv: pojačava lučenje žuči, pospešuje rad bubrega, čisti krv, pomaže protiv gihta, reumatizma, kožnih ekcema i čireva. Čaj od maslačka preporučuje se posebno dijabetičarima.
Dodatno delotvorna terpija maslačkom, po savetu lekara, podrazumeva da se svakodnevno sažvaće pet do deset šupljih stabljika maslačka. To uspešno leči malokrvnost.
Med za imunitet: kada se tri pune šake svežih cvetnih glavica maslačka prokuvaju u dva litra ključale vode, dobija se izuzetan eliksir. Treba ga samo procediti da se iz cvetova iskoristi sav lekoviti sok, i u još toplu tečnost dodati kilogram i po šećera i sok od dva limuna. Ukuvava se na laganoj vatri, stalno mešajući, dok se ne dobije gust sirup. Ovaj eliksir ima ukus meda, jača imunitet i podstiče koncentraciju ukoliko se uzima po jedna kašika pre svakog obroka.